- Г-н Бимбалов,  какво ви мотивира да започнете кампанията за

...
- Г-н Бимбалов,  какво ви мотивира да започнете кампанията за
Коментари Харесай

Ще сменим "статуквото на джипа" само с масово гласуване

- Г-н Бимбалов,  какво ви стимулира да започнете акцията за изборите „ Имаш право на България “?

- Обадиха ми се другари, които живеят в Съединени американски щати от години – Ваня Креймър и Станислав Русев. Те са надлежно в Чикаго и в Лос Анжделис, и дълго време се занимават с дейна социална активност, обвързвана с българите там. Те бяха измежду хората, които проведоха изборните секции и мотивираха сънародниците ни да гласоподават. Отначало ми се обадиха с по-дребна молба - да им създадем постери, които да залепят по българските места в Чикаго. Има голям брой магазини, които се държат от българи, както и български културни центрове, българската диаспора в Щатите е голяма. Решихме обаче, че плакатите напълно няма да са задоволителни и направихме освен тях, само че и видеоклип, както и уебсайт, на който качихме всички постери. От там българите по света могат да ги смъкват и да ги употребяват, с цел да стимулират своите сънародници.

- За българите в Съединени американски щати, Англия, Турция и други страни, отвън Европейски Съюз, съществуват обаче много пречки към гласуването, най-много законовото условие да бъдат отворени до 35 секции, което е и ограничение на правата им.

- Това е най-големият парадокс. Посланието, с което излизаме – „ Имаш право на България “, стъпва доста непосредствено върху този голям проблем. По конституция сякаш сме дали право на всички българи зад граница да упражнят своя глас. Но е единствено де юре. Де факто ние оспорваме правото им да дадат решение за съдбините на България, макар че съгласно статистиката най-големият външен вложител не е някоя огромна интернационална корпорация, а са българите, които живеят в чужбина. Те устоят своите родственици в България и съставляват най-големият външен вложител. Откъде накъде ще им забраняваме да вземат решение значимите въпроси, свързани с родината?

Отделно страната освен не направи нищо да им помогне да могат да гласоподават по електронен път или по пощата, което щеше да улесни доста нещата в изискванията на коронавирус пандемия, а и преди 5 година вкара ограничаването в Изборния кодекс. Решението да са до 35 секциите бе взето без някакви съществени аргументи. Това число е „ на око “, за да се ограничи гласуването в Турция. Заради това противоречиво решение в този момент ще пострадат най-много българите във Англия, които макар рекордния брой заявки за тези избори, ще имат 52 секции по-малко. В Съединени американски щати секциите са с 11 по-малко.

Българите, които живеят в чужбина и са декларирали нечуван интерес да гласоподават, са към 230 000 души. Което за статуквото е доста притеснително. Ограничението можеше в този момент да се промени.

- Защо не се случи съгласно вас? Имаше задоволително време да реагират, както ръководещи, по този начин и съпротива.

- Истината е, че нито една от парламентарните партии в момента няма интерес българите зад граница да гласоподават. Те нямат интерес и българите в страната да гласоподават, камо ли тези на открито. Те разчитат на своя проведен и към този момент организиран избор. Колкото е по-ниска изборната интензивност, толкоз по-добре. Българите зад граница са сложни за управление и при тях не стига джипът. Не могат да бъдат повлияни от популистки изказвания, не могат да получат 50 лева върху пенсията за няколко месеца. Българите зад граница са хора, които не зависят от решенията в България. Затова страната няма никакъв интерес те да гласоподават всеобщо и интензивно.

Законовата смяна към момента може да бъде направена, в случай че има воля в Народното събрание. Биха могли да се съберат незабавно депутатите и да трансформират ИК. Но ще видите, че няма да се случи. Въпреки надигналата се вълна на неодобрение.  

- Нека да се обърнем и към българите в страната. Как виждате като цяло акцията – послания, планове, интензивности и прочие?

- Комуникация за обосноваване на гласоподавателите да гласоподават не съществува действително. Има една акция на ЦИК, която върви и която е извънредно противоречива какво обръщение насочва. Няма да разясня качествата й – дали в 2021 година с нашите пари би трябвало да се прави сходна реклама. Основното обръщение на тази акция е „ изборите ще бъдат безвредни за теб, ще гласуваш на метър и половина с дезифектант, при отворени прозорци, само че ти си решаваш “.

Ако би трябвало като рекламист да го пояснявам – да, доста ще е рисково да гласуваш, само че ти си решаваш. За страдание, сега в България всичко е такова. Посланията на всички акции, които се организират в народен мащаб, са общо взето „ ти си решаваш “. Сам решаваш по какъв начин да се бориш с епидемията, по какъв начин да се пазиш от болестта, по какъв начин да спасиш бизнеса си, който умира.

Иначе самите партии и претенденти за националната обич подхождат по остарелия типичен метод, който не бих споделил, че е доста съответен. Не се раздават кебапчета, само че тези, които са в позицията и в силата си, раздават нарастване на заплатите в държавния бранш, раздават помощи на своите хора, раздават индулгенции. Това са ръководещите. Останалите така наречен систематични играчи работят по много отегчителен метод с рехава акция.

По-активни и забележими са новите играчи. Онези, които желаят да влязат в Народното събрание за пръв път. Представителите на опозиционните и извънпарламентарните партии, които употребяват интензивно обществените мрежи и всички начини за разговор. Защото там би трябвало да влезеш в директен разговор, не можеш да използваш единствено джипа. Изключение прави партията на Слави Трифонов, която реализира своята акция без да влиза нито в разговор със своите гласоподаватели, нито в директен конфликт с останалите обединения.

- Но не е ли необичайно сходно държание?  А в това време, в случай че имаме вяра на социолозите, партията на Трифонов ще бъде трета политическа мощ.

- За мен е хитра тактика. Защото партията съставлява Слави Трифонов. Той е лицето й и е обгърнат в мистиката на супер воин, който се появява единствено в избрани моменти. Този облик се поддържа доста добре. Ако " ИТН " бяха излезли от този храбър облик, рискът да бъде партерен и да му се понижи силата, е доста огромен.

Убеден съм, че хората, които ще гласоподават за Слави Трифонов, са тези, които всекидневно не се ориентират в политическата конюнктура и не вникват в послания, стратегии. За тях е значимо да има светла персона, която харесват и са подготвени незабавно да й връчат своето доверие. Функцията на така наречен избавител. За страдание, избираме избавител и след 4 година търсим нов, който да ни избави от предходния.

- Бойко Борисов преди 11 година също беше в тази роля. Имаме ли сили и можем ли в този момент да му отнемем тази роля и да спрем джипа му?

- Не съм обвързван с политиката и по тази причина значително мога да бъда неутрален. Смятам, че прекомерно дълго време се оставихме всички институции да бъдат стопени до функционалностите на ехтене на две тонколони в един високо пристъпен автомобил. Реално Народното събрание няма никакъв надзор над изпълнителната власт. Премиерът отхвърля да посещава Народно събрание повече от година и половина, което е проява на безапелационна самостоятелност. В същото време останалите управляващи са във функционалността на подвластни. Единствената власт, която ненапълно демонстрира и отстоява своите права, е правосъдната.

Всичко това, за което приказваме, ще е по този начин, до момента в който не се надигнем всички и да променим статуквото. Ясно е, че няма да стане с митинги. Защото да подадеш оставка, би трябвало да имаш някаква героизъм и възприятие за дълг. Тези хора не са способни на това. Можем да сменим статуквото единствено с избори. Няма различен метод.

- Как да " счупим оковите " и да сме самостоятелни от джипове, от двуличие, от неистини и дивотия, от шуробаджанащината?

- Ще стане с работещи и самостоятелни управляващи една от друга. Изпълнителна власт, която не управлява правораздаването, медиите и прочие В момента разделянето на управляващите съставлява управление на управляващите. Разделението ще се случи, в случай че в действителност имаме държавно управление, което да започва развой на пречистване. Този развой ще бъде дълъг и тежък. Защото ще тръгне от горната страна и ще пълзи надолу. Държавните институции са пропити от корупция и от незаконна несръчност. Липсата и на каквато и да е рационализация на властовите системи, също ще бъде измежду нещата, с които ще се борим идващите 5-10 година Нямаме избор, в случай че желаеме децата ни да живеят тук.

Като приказваме и за лицемерието, ще дам и образец. Властимащите настояват, че ръководят епидемията, че я държат на каишка и че стопанската система ще издържи с помощта на действието на държавната администрация. Огромна неистина е, която се хвърля непосредствено към гласоподавателя.

Европейските пари, които са планувани за справяне с последствията от пандемията, би трябвало да стигат до бенефициентите. Моята компания кандидатства по стратегия за междинни предприятия, бяхме утвърдени да получим помощи, които да ни оказват помощ да преодолеем последствията от рецесията. Трябваше да пристъпим към сключване на контракт, пожелаха ни още куп документи, изпратихме ги. Но те просто изчезнаха от администрацията към Министерство на стопанската система. Два месеца по-късно получихме писмо, че ни изключват от тази стратегия поради дребна административна врътка, която са си измислили. Защо ни се случва? Дали, тъй като съм деен в пространството и показвам своето неодобрение към властта от години или тъй като администрацията по този неуместен метод лимитира достъпа на бизнеса до европейските средства, които са планувани точно за това?! Разшумяхме се и започнахме правосъдна процедура. Затова ще го кажа: „ Хора, не си мълчете “. Нека кажем каква е действителната помощ за бизнеса: такава не съществува, тя е единствено на думи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР